dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Zupa krem z selera z boczkiem

         

Czas: 20 minut, 1 porcja = 430kcal,

     

Składniki na 4 porcje:

         

 

  • ½ kg selera,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 l bulionu,
  • 15 dkg wędzonego boczku,
  • 7 dkg sera pleśniowego (np. dojrzały rokpol),
 
  • ¼ l śmietany,
  • 2 żółtka,
  • 1 jabłko,
  • 2 łyżki chrzanu pokrojonego w słupki,
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
 
  1. Seler obrać, umyć i drobno pokroić. Cebulę oczyścić i posiekać. Warzywa poddusić na roztopionym maśle, następnie zalać gorącym bulionem i gotować przez 20 minut na wolnym ogniu pod przykryciem.

  2. Boczek pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię i wytopić.

  3. Przestudzony bulion z warzywami zmiksować. Ser pokruszyć i dodać do zupy. Podgrzewać całość, aż ser się stopi (zupy nie wolno zagotować). Śmietanę wymieszać z żółtkami, powoli wlewać do zupy, stale mieszając. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

  4. Jabłko przepołowić, usunąć gniazda nasienne i podzielić na ósemki. Zupę podawać z boczkiem, posypaną chrzanem, udekorowaną cząstkami jabłka i posypaną zieloną pietruszką.