dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Zupa pomidorowa

     
     
składniki:
  • 50 – 60 dkg świeżych pomidorów
  • 8 dkg cebuli
  • 2 dkg tłuszczu
  • 20 dkg włoszczyzny
  • 1 ½ l wody
  • ⅛ l śmietany
  • 3dkg mąki
  • sól, cukier
     
              
     
Warzywa opłukać, oczyścić, zalać wrzącą wodą, osolić, ugotować. Pomidory opłukać, podzielić na części i razem z obraną cebulą, pokrojoną w krążki szybko ugotować w małej ilości wody z tłuszczem. Pomidory przetrzeć przez sito, połączyć z przecedzonym wywarem.   Podprawić mąką rozmieszaną z ⅛ l zimnej wody. Zagotować, dodać śmietanę, przyprawić do smaku solą, cukrem. Podawać z grzankami, pęczakiem, ryżem gotowanym na sypko, z groszkiem ptysiowym, z naleśnikami pokrojonymi na makaron.
     

Zupę pomidorową można przyrządzić na wywarze z kości. Zamiast pomidorów świeżych można dać 10 dkg koncentratu pomidorowego. Można podprawić również zasmażką.