dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Zupa z drobiu (â la Reine)

         

Zupa â la Reine innym sposobem

     
  1. Ugotować rosół zwykłym sposobem z kury z dodaniem kości wołowych.

  2. Gotować tak długo, aż mięso odejdzie od kości. Potem poobierać je i posiekać.

  3. Osobno rozgotować miękko ¼ funta ryżu sparzonego przedtem, utłuc w moździerzu z mięsem kury, przefasować przez sito przelewając rosołem, a w końcu przetarte zaprawić trzema żółtkami utartymi z łyżką młodego masła, uważając, aby się nie zważyły i zaciągnąć rosół na wolnym ogniu.

  4. Podaje się do tej zupy grzanki lub knedelki z drobiu.
 
  1. Ugotować rosół z kury zwyczajnym sposobem, pierś pokrajać w podłużne kawałki, resztę mięsa zemleć na maszynce lub w donicy, przetrzeć przez sitko z ugotowanym na miękko ryżem, rozrzedzić rosołem od kury, zaprawić śmietaną i zagotować.

  2. Jeżeli zupa nie dość zawiesista, dobrać do śmietany trochę mąki. Lejąc ją do wazy, można wbić dwa żółtka.

  3. Poprzednio włożyć do wazy mięso z piersi pokrajane w kostki i krajaną w maśle obrumienioną bułkę. Ten sam rosół można zakleić perłową kaszą, a w miejsce śmietany wziąć kieliszek madery.
     
 
To przepisy z przedwojennej, wydanej 1932 roku książki „Kucharz Polski”