dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Zupa z kalarepy

     
     
składniki:
  • ½ kg kalarepy
  • 20 dkg kości
  • ¼ kg włoszczyzny
  • 1 ¾ l wody
  • 3 dkg mąki
  • 2 – 3 dkg masła
  • 1 – 2 żółtka (surowe)
  • sól
     
              
     

   Ugotować wywar z kości i warzyw. Kalarepę opłukać, obrać, specjalną łyżeczką wydrążyć małe kulki. Pozostałe odpadki z kalarepy włożyć do wywaru, osolić i gotować do miękkości.

   Wywar przecedzić i na nim ugotować wydrążona kalarepę. Odpadki z kalarepy przetrzeć przez sito, włożyć do zupy.

   Podprawić mąką rozmieszaną z ⅛ l zimnej wody, zagotować. Żółtka rozetrzeć z masłem, dodać ⅛ l gorącej zupy, wymieszać, wlać do zupy, osolić do smaku.

 

   Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Zamiast drążyć można kalarepkę pokroić w kostkę.