dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Zupa z kiszonych ogórków

         

(ogórkowa)

     

 

         

 

 
  • 3—4 dkg mąki
  • ⅛ l kwasu ogórkowego
  • 1 żółtko (surowe)
  • 2 dkg masła
 
 

 Ugotować wywar z warzyw z dodatkiem tłuszczu.

 Ogórki zetrzeć na tarce o dużych otworach. Wywar przecedzić, podprawić mąką rozmieszaną z ¼ mleka, zagotować. Żółtko utrzeć z masłem, rozprowadzić ⅛ l gorącej zupy, wymieszać, połączyć z zupą, dodać starte ogórki, kwas ogórkowy i sól do smaku. Podawać z grzankami, ziemniakami.

 Zupę ogórkową można przyrządzić na wywarze z kości. Można również podprawić mlekiem z żółtkami lub śmietaną.