dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Zupa z porów


     
    • 20 dkg porów
    • 10 dkg włoszczyzny
    • 1 ¾ l wody
    • 1 kostka przyprawy do zup
    • ⅛ l śmietany
    • 1 żółtko surowe
    • 2 dkg mąki
    • sól
    • 2 dkg tłuszczu

Warzywa opłukać, oczyścić, zalać wrzącą, osoloną wodą, dodać tłuszcz, ugotować. Pory bardzo dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, pokroić grubsze paski, zalać ¼ l wywaru, ugotować na silnym ogniu. Ugotowane pory przetrzeć przez sito, połączyć z przecedzonym wywarem, podprawić zawiesina z mąki i zimnej wody (⅛ l). Zagotować, włożyć pokruszone kostki przyprawy, osolić, połączyć ze śmietaną lub surową śmietanką. Podawać z grzankami ostrymi.

Zupę z porów można przyrządzać na wywarze z kości. Podprawić można śmietaną lub śmietanką z surowymi żółtkami.