dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Zupa z raków

                               
 
     
 
  • 16 raków,
  • 10 dkg masła,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki mąki,
  • 1l wywaru mięsnego,
  • 2 żółtka,
  • 4 łyżki śmietany
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  1. Wrzucić raki na wrzącą, osoloną wodę,  gotować przez kwadrans,  odcedzić, ostudzić,  obrać z mięsa kleszcze i odwłok, przełożyć do osobnego naczynia i zalać kilkoma łyżkami wywaru, aby nie obeschło.
  2. Skorupy pokruszyć i zetrzeć w moździerzu, przesmażyć z masłem i rozgniecionym czosnkiem, aż masło będzie czerwone. Podsypać mąką,  lekko odparować, następnie zalać bulionem. Gotować przez pół godziny, potem przecedzić.
  3. Żółtko utrzeć w miseczce z dodatkiem śmietany, zaprawić zupę, rozdzielić do przygotowanych talerzy. Na wierzchu ułożyć ugotowane raki, podsypać natką pietruszki.