dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Zupa z zielonego groszku

(podprawiona śmietanką z żółtkiem)

 
     
 
  • 40 – 50 dkg groszku zielonego (świeżego lub konserwowego)
  • ¼ kg włoszczyzny
  • 20 dkg kości
  • 1 ½ l wody
  • ⅛ l śmietanki
  • 3 dkg mąki
  • sól, cukier
  • 1 – 2 żółtka (surowe)
     
              
     

Z warzyw i kości ugotować wywar. Groszek zielony wyłuskać, ugotować w niedużej ilości osolonej, ocukrzonej wody. Wywar przecedzić, dodać połowę groszku przetartego, resztę w całości, podprawić zawiesinę z mąki i zimnej wody, zagotować. Połączyć ze śmietanką i żółtkami tuż przed podaniem, aby żółtka nie ścięły się.

 

Podawać z groszkiem ptysiowym, grzankami z bułki lub małymi kluseczkami kładzionymi.