dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Zupa ze świeżych grzybów

     
     
składniki:
  • ¼ kg włoszczyzny (bez kapusty)
  • 1 ½ l wody
  • 40 dkg świeżych grzybów
  • 10 dkg cebuli
  • 2 dkg tłuszczu
  • 3 dkg mąki
  • ⅛ - ¼ l śmietany
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka siekanego koperku i zielonej pietruszki
     
              
     

   Warzywa opłukać, oczyścić, zalać wrzącą wodą, dodać tłuszcz, osolić, gotować do miękkości. Grzyby świeże bardzo starannie opłukać pod bieżącą wodą, oczyścić, cienko poszatkować, ugotować w małej ilości wody razem z posiekaną cebulą. Wywar przecedzić, połączyć z grzybami, podprawić mąką rozmieszaną z zimną wodą, zagotować, dodać sól, pieprz, śmietanę, koperek i siekaną zieloną pietruszkę.

 

   Podawać z łazankami, kaszą perłową, z lanym ciastem lub cienkim makaronem. Zupę grzybową można podprawić jasnozłotą zasmażką.