dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Zupa ziemniaczana z baraniną

Składniki:

  • 30 dkg mięsa z kością (baraniny)
  • 20 dkg włoszczyzny
  • 40 dkg ziemniaków
  • 1 ¾ wody
  • 3 dkg tłuszczu
  • 2 dkg mąki
  • 1 – 2 ząbki czosnku
  • pieprz, sól,
  • 1 łyżka siekanej zielonej pietruszki
  1. Z mięsa i opłukanych kości ugotować wywar. Gdy mięso jest prawie miękkie, osolić, dodać oczyszczoną i opłukaną włoszczyznę, ugotować. Ziemniaki opłukać, obrać, pokroić w kostkę, włożyć do przecedzonego wywaru, ugotować.

  1. Zupę podprawić jasnozłotą zasmażką, dodać mięso pokrojone w kostkę. Przyprawić czosnkiem roztartym z solę, pieprzem, wsypać siekaną zieloną pietruszkę.
  2. Zamiast zasmażką można zupę podprawić śmietaną.