dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Zupa ziemniaczana ze śmietaną

     
     
składniki:
  • 50 – 60 dkg ziemniaków
  • 15 dkg włoszczyzny
  • 1 dkg grzybów suszonych
  • 1 ¾ l wody
  • ⅛ l śmietany
  • 2 dkg tłuszczu
  • 2 dkg mąki
  • sól
  • 1 łyżka siekanej zielonej pietruszki i koperku
     
              
     
   Ugotować wywar z kości, grzybów i oczyszczonych opłukanych warzyw z dodatkiem tłuszczu. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokroić w grube paski, ugotować na przecedzonym wywarze. Podprawić mąką rozmieszaną z ⅛ l wody, zagotować. Połączyć ze śmietaną, dodać siekaną pietruszkę i koperek  

   Zupę można przyrządzać na wywarze z kości, zamiast śmietaną można podprawiać zasmażką.